Kwetsbaar op School | Follow Your Sun

from €1.000 (71%)
Closed

Wie ben jij als mens?

Met Follow Your Sun een trainingsprogramma voor de basis en middelbare school, gaan kinderen en jongeren op zoek naar het antwoord op die belangrijke vraag. Op school ligt de nadruk vaak op cognitieve vaardigheden. Maar sociaal-emotionele vaardigheden zijn volgens oprichters Kiymet Schipper en Myrthe Oostenbach net zo belangrijk. Want het kunnen herkennen, bespreken en de baas zijn van je emoties leidt tot meer zelfvertrouwen. ”Vertrouwen in jezelf is de basis voor een fijn leven”, zegt Oostenbach. ”Als jij je goed voelt maak je betere keuzes die goed bij je passen. Omgekeerd zie je juist dat veel verkeerde beslissingen worden gemaakt uit onzekerheid.”  Aan het begin van elke trainingsdag krijgt elk kind de gelegenheid te vertellen hoe hij of zij zich voelt. “Op die manier leren zij hun emoties te herkennen en ontdekken ze dat het oké is om bijvoorbeeld geïrriteerd, verdrietig of zenuwachtig te zijn,” vertelt Oostenbach.  

 
Kwetsbaar

De sfeer in de klas wordt beter doordat kinderen hun kwetsbare kant aan elkaar durven laten zien. Bijvoorbeeld tijdens de oefening waarbij kinderen reageren op stellingen als: ‘ik voel me weleens eenzaam’ of ‘ik ben bang dat ik niet goed genoeg ben’. Oostenbach: “Zo leer je dat je niet de enige bent die iets voelt of iets heeft meegemaakt. En dan merk je dat er ineens begrip ontstaat voor dat ene jongetje, dat anders altijd als 'probleemgeval' wordt gezien.”

 

 


AandachtswijkenFollow Your Sun is vooral actief op scholen in aandachtswijken. Schipper en Oostenbach merkten dat het voor kinderen daar minder vanzelfsprekend is om over hun gevoelens te praten. Thuis is dat geen gewoonte en in een drukke klas is er vaak geen tijd of ruimte voor. Toch zou elk kind er de kans voor moeten krijgen, vinden ze. Want door stil te staan bij jezelf, leer je wie je bent, wat je leuk vindt en wat je kan". Kiymet Schipper en Myrthe Oostenbach richtten Follow Your Sun op om kinderen te helpen met praten over emoties. Vooral op aandachtsscholen. 

Bekijk de eerste video’s van het recente Follow Your Sun filmproject, waarin kinderen en jongeren de ruimte krijgen om hun verhaal te vertellen en waarin zij ervaren hoe het is om letterlijk en figuurlijk in de spotlights te staan.

Meer lezen over hun nieuwe kinderboek kan op de blog van Triodos Foundation

Doe mee!

Follow Your Sun wordt mede mogelijk gemaakt met schenkgeld van Triodos Foundation. Toch helpen alle beetjes om het programma te kunnen draaien op zo veel mogelijk scholen. Wil jij ook bijdragen aan dit project? Doneer en/of deel deze pagina met vrienden, familie of collega's.

Het doelbedrag is flexibel: we zullen de lat hoger leggen als het doelbedrag snel behaald wordt. Want hoe meer wordt opgehaald, hoe beter!

De opgehaalde bijdrage wordt besteed aan (oa) de nieuwe leerlijn voor de allerkleinsten (leer meer in de blog!), en extra voor de meest kwetsbare kinderen die het zwaar hebben gehad gedurende de coronacrisis dmv creatieve workshops.