Greening the Desert | SEKEM

Target reached
from €24.000 (101%)
Closed

Een groene woestijn

Sinds 1977 heeft SEKEM al meer dan 700 hectare woestijnland in cultuur gebracht. Dat is hard nodig, want de bevolking en de voedselbehoefte in Egypte groeien snel en het areaal vruchtbaar land neemt gestaag af. Terwijl daar zoveel mensen van afhankelijk zijn. Met het project ‘Greening the Desert’ realiseert SEKEM drie van haar recent geformuleerde doelen voor 2057: 100% duurzame, CO2-neutrale en eerlijke landbouw in Egypte. 

In de oase Bahariya is SEKEM in het voorjaar van 2019 een nieuw project gestart om jaarlijks minimaal 60 hectare woestijngrond te cultiveren. SEKEM bezit daar al land en heeft er ervaring opgedaan met de aanleg van irrigatiesystemen op basis van zonne-energie. Op een nieuw stuk ontgonnen land van 63 ha wordt sinds afgelopen zomer voedsel verbouwd voor ca. 2000 mensen. Door ook tienduizend bomen te planten wordt 975 ton CO2 vastgelegd. Dat compenseert de jaarlijkse uitstoot van meer dan 400 Egyptenaren.  Zonder irrigatie lukt dit alles niet in de woestijn. Het benodigde water wordt opgepompt en door middel van circulerende irrigatiesystemen (pivots) zo efficient mogelijk over het land gesproeid.   

Bekijk hier het filmpje over Greening the Desert: 

 

Doe mee, doneer uw tuin!

Wist u dat een gemiddelde Nederlandse tuin een oppervlakte heeft tussen de 50m² en 100m²?  

Hoe groot is uw tuin? Doneer dat in euro’s! Daarmee kan SEKEM die vierkante meters in Egypte vergroenen.   

50 m2 – 35 euro  

75 m2 – 52 euro  

100 m2 – 70 euro  

150 m2 – 104 euro

De eerste drie pivots

Voor de aanleg van de systemen en de zonne-energie installatie voor de eerste 63 hectare was een startkapitaal van € 400.000 nodig.  Dat is zeer succesvol bijeengebracht door verkoop van CO2 certificaten, leningen en schenkgeld. Vanaf oktober 2019 is door de donateurs van Give the Changes al meer dan €20.000 geschonken. SEKEM is daar heel erg blij mee en bedankt alle schenkers in deze video https://youtu.be/GBOnLAvz7dY voor hun bijdrage.

Hoe verder?

We hebben besloten deze campagne voor langere tijd te verlengen. Want de ambities van SEKEM gaan verder. Jaarlijks wil Sekem het project met minstens eenzelfde aantal hectaren laten groeien en ook investeren in de opbouw van een gemeenschap in Wahad. Ook daar is weer 400.000 euro voor nodig. Dat lijkt een groot bedrag, maar met 1 euro kan al ca 1,44m² woestijngrond worden vergroend. Daarmee is elke vierkante meter een kleine groene revolutie die u kunt starten.