Op weg naar écht goede koffie | Fairfood

Target reached
from €1.400 (325%)
Closed

Emancipatie van de koffieboer

Samen met een groep van ten minste 50 kleinschalige Colombiaanse koffieboeren wordt er een jaar lang gewerkt om de kwaliteit en kwantiteit van hun koffieoogst te verbeteren. Daarmee kunnen ze een betere (lees: eerlijkere) prijs voor hun koffie krijgen en zo hun familie van meer inkomen voorzien. Een cruciale succesfactor voor een écht goede koffieoogst, en dus meer inkomen, is dat boeren over de juiste, actuele kennis en middelen beschikken. Dat is vaak niet het geval. Daarom zijn trainingen nodig.

Fairfood en The Coffee Quest werken in dit project samen met de boerencoöperatie “La Victoria” in de koffieregio Huila, hartje Colombia. Vanwege gewapend conflict kon de koffie hier tot voor kort slechts tegen bodemprijzen verkocht worden. Ook teren boeren in de regio veel op traditionele kennis, overgegeven van generatie op generatie. Kennis die leidt tot goede koffie, maar een update nodig heeft om de huidige markt en klimaatverandering bij te kunnen benen.

De WAKEcUPCALL-campagnevideo

Het project van Fairfood en The Coffee Quest sluit aan bij de huidige koffiecampagne van Fairfood: de WAKEcUPCALL. Met de WAKEcUPCALL schudt Fairfood samen met koffiedrinkend Nederland de koffiewereld wakker. Het uiteindelijke doel: een leefbaar inkomen voor koffieboeren. Want wist je dat van het geld dat jij in een koffiebar voor je koffie betaalt maar 1% naar de koffieboer gaat?

De koffieboeren van La Victoria in Huila, Colombia.


Onder leiding van de jonge koffieboer Andres Perdomo Centeno maakte de coöperatie al grote stappen, maar er is veel behoefte aan moderne methoden en technieken, en meer vrouwen in leidende posities.

Een technische training op maat helpt de boeren om hun koffie, de trots van hun familie, te verbeteren. Ook stomen ze hun kennis klaar voor de koffiemarkt van de toekomst. Op deze markt staan digitalisering en transparantie voorop, en is het voor iedereen mogelijk om te zien waar zijn of haar koffie vandaan komt en hoeveel de koffieboer voor de koffie kreeg. Als jij weet waar de koffie vandaan komt, heb je als consument beter zicht op wat er speelt en misgaat in de productieketen.

Voor de aanschaf van trainingsmaterialen en het op peil brengen van de technische faciliteiten van de boeren en trainers hebben we in totaal 2800 euro nodig. En het mooie is: Triodos Foundation verdubbelt jouw donatie! Bij een hogere opbrengst wordt de training uitgebreid en kunnen er meer boeren bij het project betrokken worden.

Duurzaamheid staat hoog in het vaandel bij La Victoria. Onkruid en ongedierte worden bestreden met biologische technieken, als de koffieplanten niet in bloei staan en bijen en andere insecten er geen last van hebben. Verder is er aandacht voor drinkwaterbeheer, irrigatiesystemen en de omgang met bedreigde vogelsoorten.

Update 10-09-2018

De teller staat inmiddels op 108.9%! Onze crowdgiving-doelstelling is behaald! Dat gezegd hebbende: we gaan nog even keihard door, want met meer donaties kunnen we meer koffieboeren langer bij het project betrekken.

In de afgelopen weken hebben vele gulle gevers - bij deze officieel gekroond tot vrienden van Fairfood en The Coffee Quest - samen al meer dan 1.500 euro gedoneerd. ‘A big thank you’ is wel even op z’n plaats dachten we zo (natuurlijk ook namens de Colombiaanse koffieboeren!).

Dan nog meer goed nieuws: de afgelopen maanden hostte Fairfood de toiletten op het rondreizende theaterfestival de Parade. De offline donaties die mensen daar deden, worden meegenomen in de verdubbelaar van Triodos Foundation! De toegangspoorten van de Parade zijn inmiddels gesloten, maar niet getreurd: hier op Give the change kan nog tot 23 september gedoneerd worden.