Scholars at risk | UAF

from €10.000 (55%)
Closed

 Over Scholars at Risk

Wereldwijd worden wetenschappers met de dood bedreigd vanwege hun ideeën, onderzoek en maatschappelijke positie. Zij zijn het doelwit van repressieve regimes en fundamentalistische groepen in hun land. Het Scholars at Risk project van het UAF biedt deze wetenschappers een (tijdelijke) veilige werkplek aan bij een hoger onderwijsinstelling om zijn of haar onderzoek voort te zetten.

Stichting voor Vluchteling-Studenten UAF verzorgt jaarlijks 20 plaatsingen bij Nederlandse onderwijsinstellingen. Een tijdelijke werkplek kost € 20.000. Dit bedrag is nodig om de wetenschapper een bescheiden salaris te geven voor woon- en leefkosten (€350 per week) en bijvoorbeeld om visumkosten (€320) en een vliegticket (€500-€800) mee te financieren.

Als 400 mensen €25 bijdragen legt de onderwijsinstelling óók €10.000 bij. Zo bieden wij bedreigde wetenschapper een jaar veiligheid en zorgen wij er op de lange termijn voor dat deze wetenschappers weer een bijdrage kunnen leveren aan de opbouw van hun land wanneer zij terugkeren.

De bescherming van academische vrijheid is belangrijk. Simpelweg omdat het recht van ieder mens om te denken, vragen te stellen en ideeën uit te wisselen, de basis is voor wetenschap en een vrije en welvarende samenleving.

Als de situatie in het land van herkomst veilig is, keren de wetenschappers weer terug. Zo kunnen zij een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van hun land. Is terugkeer geen optie, dan zoekt het UAF samen met de wetenschappers naar mogelijkheden om het werk in het buitenland voort te zetten.


Met politiek wilde Felix Kaputu niets te maken hebben. Toch werd de hoogleraar literatuurstudies in Congo opgepakt. Felix Kaputu leerde zijn studenten kritisch nadenken en dat stelden Congolese machthebbers niet op prijs. Hij werd ervan beschuldigd bij een verboden oppositiegroep te horen. Niets van waar, zegt hij. ‘Ik deed alleen mijn werk, zoals een wetenschapper geacht wordt dat te doen.’

Kaputu ontvluchtte zijn land dankzij het netwerk Scholars at Risk. Hij kreeg een werplek bij het Afrika-Studiecentrum van de Universiteit Leiden. Helaas is het voor hem nog niet veilig om terug te keren naar Congo. Hij werkt momenteel in Krakau, Polen.

 

 

Het UAF biedt bedreigde wetenschappers een tijdelijke, veilige werkplek in samenwerking met Nederlandse onderwijsinstellingen. De bijdrage van de gevers aan het Give The Change platform wordt overgemaakt naar het Scholars at Risk Matching Fund waaruit in 2018 plekken voor maar liefst 20 wetenschappers gefinancierd zullen worden. Benieuwd naar het verhaal van één van deze wetenschappers lees dan het verhaal van Sarah.